Szybkie i zdrowe ciasteczka?
Proszę bardzo!
Kolejne już, bo chrupanie jest bardzo przyjemne!
Co nam trzeba?
100 g ziarenek chia
łyżka suszonej żurawiny
2 łyżki masła kokosowego
2 czubate łyżki masła orzechowego.
2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego)
300g jagieł (poszukacie w sklepie)
2 jajka
(jak ktoś chce bez to 2 czubate łyżki siemienia lnianego
rozpuszczonego w ciepłej wodzie, aż powstanie kleik)
150 g mąki graham
50g maki krupczatki
Robimy!
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy lekko wilgotną ręką, gdy nie zlepia się nam dostatecznie, dodajemy jeszcze jajko, lub trochę kefiru/maślanki.
Nabieramy trochę masy- lekko turlamy w lekko wilgotnych dłoniach na kulki układamy na blaszce wyściełanej papierem i już suchą dłonią lekko obsypaną mąką dociskamy kulki na płaskie krążki. ciasteczka mogę się lekko „sypać”, pomagajcie sobie palcami. To nic nie szkodzi. Po upieczeniu będą zwarte.
Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut- mają się lekko zarumienić.
Wyjmujemy blaszkę z ciastkami i pozwalamy im wystygnąć.