Kuchnia włoska ma bardzo wdzięczne ciacho na rogaliki- przepis niebawem
W związku z tym wykorzystałam je do stworzenia buły.
Idealna z masełkiem i plasterkiem szynki
Co nam trzeba?
250g maki pszennej luksusowej
60 g masła
50 g cukru
1 jajko
20 g drożdży
1 łyżka nasion chia green essence
1 łyżka sezamu green essence
foremki papil art.
Robimy!
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
Zagniatamy z masłem(koniecznie w temperaturze pokojowej) z mąką, cukrem i jajkiem oraz szczyptą soli.
Na koniec dodajmy rozpuszczone drożdże i ponownie zagniatamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 5 godzin.
Po tym czasie dodajemy nasze ziarenka i wkładamy do naszej foremki.
Ja użyłam świetne i trwałe foremki papil art., świetnie się w nich piecze!
Odstawiamy na godzinkę i pieczemy około 25 minut w 18 stopniach.
Sprawdzamy metoda suchego patyczka czy buła już się w środku zrobiła. Wyrośnie nam sporo 🙂
Wierzch powinien być chrupki
Ale super przepis 😉 też bym chętnie spróbowała 😉
omom po drodze z pracy kupić drożdże !!! 😉
Kolejny super przepis…zrobię i ja!