Brownie jest pyszne!
Ale niestety bardzo kaloryczne- za namową strony Sante.pl postanowiłam zrobić je z kaszy jaglanej!
Zmodyfikowałam lekko składniki i wyszło pyszne, mokre ciasto!
Co nam trzeba?
200 g kaszy jaglanej
szczypta soli
3 jajka
140 ml oleju (u mnie winogronowy)
4 łyżki cukru trzcinowego
5 łyżek miodu
200 ml mleka
1 szklanka kakao-prawdziwego (wedel)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka orzechów włoskich
cukier puder do posypania
Robimy!
Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą- 2 razy tyle co kaszy-lekko solimy i gotujemy ok. 20 min. Aż będzie mięciutka.
Do blendera wrzucamy kaszę i wszystkie składniki- oprócz orzechów.
Miksujemy na jednolitą masę.
Foremkę-kwadrat wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Układamy orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pieczemy około 50-60 minut.
Najpierw 30 minut w systemie góra/dół, potem tylko od dołu i w 160 stopniach, bo góra mi się spiekała, a środek był mocno mokry.
Po godzinie sprawdzamy patyczkiem i ciasto powinno być już zwarte, a środku lekko mokre. Wtedy jest ok.
Musicie pilnować!!!I wyczuć czy już.
Studzimy i podajmy z cukrem pudrem!
Rewelacja! Jestem mega zakręcona na punkcie jaglanych kombinacji! Ślinka mi poleciała 🙂 Pychota!!
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa cudowne!!
Bardzo mnie takie brownie ciekawi, muszę w końcu przygotować 🙂 Twoje wygląda wspaniale 🙂
Hello
Przepysznie wyglàda
Moze byc mleko roslinne?
Oczywiście. 🙂