Boczek miodowy z chili

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Boczek, który pachnie miodem i ma ostrą nutę, polecam!

Co nam trzeba?

kawałek boczku- wybierzcie jak najchudszy z cienką skórą (około 1,5 kg),

marynata:
3 łyżki miodu
łyżeczka chili
2 łyżki musztardy
łyżeczka czosnku suszonego
po pół łyżeczki soli, pieprzu i majeranku
1 łyżka oleju rzepakowego

Boczek umyć, osuszyć.
Ja nakłuwam leciutko widelcem.
Mieszam składniki marynaty i nacieram porządnie.
Odstawiam do lodówki na 2 dni.

Następnie:
Boczek układam w brytfance z przykryciem i piekę 2 h w 140 stopniach.
Następnie zwiększam do 180 stopni i piekę poł godziny
Odkrywam pokrywkę od naczynia i kolejne pół h piekę, aby zarumienić górę.
Smacznego!
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×