Kolejna odsłona białej kiełbasy.
Słodycz, smak mięsa, połączenie zaskakujące i przepyszne
Co nam trzeba?
1kg białej kiełbasy parzonej
100 g suszonej śliwki (dużej, miękkiej)
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki posiekanych daktyli
2 duże żółte cebule i kilka małych pieczarek
marynata: 150ml wody + 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, łyżka miodu, szczypta chili i 2 łyżki musztardy
olej rzepakowy-2 łyżki
Robimy!
Kiełbasę obgotowujemy 10 minut we wrzątku.
Studzimy.
Zdejmujemy błonki, mieszamy z naszą marynatą, odstawiamy na 2 godzinki
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, pieczarki, przesmażamy.
Białą kiełbasę wraz z marynatą układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy naszą cebulę z pieczarkami, posypujemy śliwkami, daktylami, żurawiną. Podlewamy troszkę wodą i zapiekamy w piekarniku około 30minut w 190 stopniach.
W połowie czasu przemieszajcie lekko kiełbasę.
Smacznego!
Idealna propozycja na zbliżające się Święta. Uwielbiam białą kiełbaskę, a Twój przepis z cebulką jest świetny.
Cebulka ma to do siebie, ze nadaje smaku wszystkiemu
Interesujący przepis, jeszcze nie jadłam niczego takiego! 🙂
I co, udało się wypróbować?