Pałeczki kurczaka są bardzo smaczną propozycją obiadową. Kto ich nie lubi?
Czasem można pobawić się smakiem i zamiast tradycyjnych pieczonych zamarynować i upiec z warzywami.
Jak ja!
To tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Co nam trzeba?
1kg pałeczek kurczaka
1 kg ziemniaków
2 małe cukinie
4 czerwone papryki
do zamarynowania kurczaka:
Olej wielkopolski z bazylią: szukajcie go na stronie www.olejkonwenanse.pl – 3 łyżki stołowe
po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i bazylii świeżej.
dodatkowo do posypania warzyw sól i pieprz czarny
olej wielkopolski z bazylią.
Robimy!
Kurczaka myjemy, nacieramy mieszanką oleju z przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki, lekko solimy i mieszamy z łyżką oleju z bazylią.
Paprykę obieramy, tniemy w paseczki
Cukinię myjemy i kroimy w krążki.
W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka i między pałeczki i na wierzch wciskamy nasze warzywka.
Całość lekko doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym.
Pieczemy około 1,20 w nagrzanym piekarniku do 190 stopni.
W połowie pieczenia polewamy wytworzonym sosem.
Smacznego!