Jesienną porą gotuje więcej zup. Wiadomo, sycą, rozgrzewają i dostarczają moc witamin zamkniętych w warzywach.
Jedną z naszych ulubionych jest barszczyk.
Podaje albo czysty z uszkami-rzadziej albo robię ukraiński, z jajkiem i smażonymi ziemniakami.
Drugie danie już nie potrzebne!
Co nam trzeba? dla 4 osób
Na wywar:
2 solidne kości schabowe
3 litry wody
3 marchewki
1 pietruszka
kilka liści kapusty pekińskiej bądź jarmużu-zależy co macie pod ręką
Dodatkowo:
3 buraki
sok z połowy cytryny
3 jajka
4 duże ziemniaki
sól, pieprz
cukier
śmietana 12-18%
szczypta słodkiej papryki
masło lub olej do smażenia
Robimy
Gotujemy buraki do miękkości, studzimy, obieramy i tarkujemy. Dodajemy do nich sok z cytryny.
Jak komuś się nie chce gotować, to może kupne dać.
Ziemniaki obieramy i gotujemy całe. Studzimy i kroimy w plastry.
Do garnka wlewamy 3 l wody, wrzucamy umyte kości schabowe i gotujemy. Ściągamy szumowiny z wierzchu.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki lub tarkujemy i dorzucamy do zupy.
Po około godzinie gotowania dodajemy starte buraki i posiekane liście jarmużu/kapusty.
Przyprawiamy solą i pieprzem i szczyptą papryki. Dajemy małą łyżeczkę cukru.
Gotujemy następne 30-40 minut.
W tym czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy w ćwiartki.
Ziemniaki podsmażamy na złoto-na maśle lub oleju (najlepiej masło klarowane).
Wyjmujemy kości, zupę nalewamy do talerzy, kładziemy ćwiartki jajka i ozdabiamy kleksem śmietany.
Można obskubać mięso z kości i dodać do zupy.
Ziemniaki podajemy obok na talerzu i nabieramy sobie według potrzeby 😉
Smacznego!
Nie przepadam za barszczem ukraińskim bo moja babcia zawsze wrzucała do niego całą kuchnię, ale może ten będzie lepszy. Zobaczymy 🙂
:-d Babcia robiła czyszczenie!
W moim przepisie nie ma całej kuchni-wybrane, niezbędne smaki!
Pozdrawiam