Tort żelkowo-owocowy z musem z mango

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ten tort powstał już kawał czasu temu, ale tak się zbierałam by Wam go pokazać.
Jest duży, soczysty, pełen owoców i słodkości. Każdy kęs to czysta poezja smaku.

 

Co nam trzeba?
Biszkopt

na biszkopt na  tortownice 24cm.
Szklanka – 250 ml.
8 jajek,
2 szklanki maki pszennej,
2 szklanki cukru Polski cukier
2 łyżki octu,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
papier do pieczenia do zwiększenia brzegów-ciasto ładnie rośnie!

Masa:
800ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania mascarpone
2 łyżki prawdziwego kakao
płatki migdałowe- 200g- uprażone na suchej patelni na chrupko
2 sztuki mango – dojrzałe

dodatkowo: owoce: u mnie maliny, poziomki, porzeczki
żelki miękkie owocowe

do nasączenia: 200ml ciepłej wody z łyżką soku owocowego i łyżką soku z cytryny

 

Robimy!
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno.
Żółtka ucieramy z octem.
Do żółtek dodajemy na przemian białka, mąkę-przesianą i proszek do pieczenia.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia około 10cm dodatkowo powyżej blachy.
Pieczemy na złoty kolor w ok 180 st.  C około 35-40 minut, ale trzeba sprawdzać patyczkiem, bo czas pieczenia zależy od piekarnika. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku.
Ja wyjęłam i 3 razy upuściłam go z wysokości około 30cm na blat-oby odpowietrzał.

Kroimy na 3 krążki- jest duży, więc spokojnie nam się to uda.
Używam noża z ząbkami jak do chleba

Masy:
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy już do ubitej mascarpone i mieszamy na gładką masę
Dzielimy na 2 części
Do jednej dodajemy kakao i powstanie nam kakaowa masa.
Z każdej masy odkładamy 1/4 do ozdobienia wierzchu
Mango obieramy i miąższ miksujemy krótko na mus- z małymi kawałkami.
Można to zrobić widelcem
Przekładamy 1 blat, nasączając go i wykładając masę śmietankową i nakładając połowę sosu z mango, obsypujemy dowolnymi owocami dodatkowo-ja dałam poziomki
Gdy już mamy całość, przykrywamy 2 warstwą i wykładamy masę kakaową, dajemy resztę mango i połowę płatków migdałowych.
Układamy 3 blat, zdobimy wierzch pozostałą masą tworząc wzorki, rozetki, dowolnie (ja wierzch wysmarowałam śmietankową masą i rozetki robiłam, smarujemy boki, dajemy żelki i moc owoców, a  boki oblepiamy pozostałymi płatkami migdałowymi
Schładzamy.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×