Kruche ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni,
by czarować pyszności.
Ta tarta wyszła przepyszna.
Co nam trzeba?
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
Ja używam niezmiennie od Młynomag
200g masła|
100 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
2 łodyżki rabarbaru
2 czubate łyżki masła orzechowego
100 g borówek
cukier trzcinowy
Robimy!
Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce minimum pół godziny.
Rabarbar obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy lekko cukrem.
Po 5 minutach mieszamy z masłem orzechowym.
Ciasto wykładamy na formę do tarty, zostawiając kawałek (1/5) na kruszonkę.
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy borówkami i kruszymy resztę ciasta.
Lekko obsypujemy wierzch cukrem.
Pieczemy kolejne 15 minut.
Smacznego.