Ta sałatka łączy w sobie słodko-słone smaki.
Kompozycja, która zaskakuje, bez mięsa!
Pozytywnie!
Co nam trzeba?
Mix sałat
Garść żurawiny
ser pleśniowy- ok 200g (dobry jest lazur)
2 duże lekko miękkie gruszki
2 łyżki słonecznika
100g orzechów włoskich
2 łyżki miodu + łyżeczka masła
Mieszanka soli i pieprzu – pół łyżeczki łącznie
2 łyżki oliwy
Robimy!
Sałatę myjemy i wrzucamy do miski razem z żurawiną
Ser kroimy w kosteczkę – do miski.
Całość przyprawiamy, dajemy oliwę i mieszamy
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę (bez gniazda).
Dajmy do sałaty, lekko mieszamy
Na suchej patelni lekko podprażamy słonecznik, dorzucamy do sałaty.
Na tej samej patelni podgrzewamy miód z masłem
Wrzucamy orzechy, pozwalamy obtoczyć się i lekko podprażyć.
Dodajmy do miski, lekko całość mieszamy i zajadamy!
Smacznego