Lekka sałatka z rzodkiewką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszna lekka sałatka pełna warzyw.
Przygotowanie jej jest proste i zajmie wam 20 minut.

Co nam trzeba?
3 solidne garście roszponki
1 garść mieszanki innych dowolnych sałat
100 g soczewicy (u mnie z puszki na parze)-
można samemu gotować jak ktoś ma czas
2 łyżki posiekanego szczypioru
posiekana drobno kulka mozzarelli
łyżka ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni
Dużo rzodkiewki- przynajmniej 20 kulek- pokrojonych w plasterki
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek (lub dobrego oleju) po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, ziół prowansalskich, bazylii, musztardy. + 2 łyżki soku z cytryny (jak brak może być ocet winny).

Robimy.
Najpierw mieszamy składniki sosu, odstawiamy na 15 minut.
Składniki sałatki mieszamy ze sobą w misce.
Całość polewamy sosem, mieszamy i już!
Miłośnicy mięsa mogą sobie dodać co chcą: kiełbaski, kurczaka, tuńczyka, itp.

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *