Kluski z makiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kluski z makiem goszczą w moim domu w Święta odkąd pamiętam.
To nie jest trudne danie. To taki świąteczny deser

Co nam trzeba?
400g makaronu( najczęściej używam grubej wstęgi, ale tym razem użyłam świątecznych kształtów)
masa makowa:
250g maku
3 łyżki miodu
po 2 łyżki: posiekanych orzechów włoskich, posiekanych migdałów, rodzynki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Robimy!

Mak zalewamy wrzątkiem i zaparzamy około 20 minut. Odsączamy i mielimy.
Można kupić gotowy mielony mak, wtedy jest łatwiej
Na patelni rozpuszczamy miód, cukier, dorzucamy mak, bakalie i masło.
Gotową masę mieszamy z makaronem.
Można jeść na ciepło i na zimno.
Za każdym razem smakuje wybornie!
ps. można kupić gotową masę makową i tylko ją wzbogacić, jak komuś brak czasu.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *