Drożdżowe maślane z malinami i kruszonką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ciasto pyszne, pachnące masłem, z dodatkiem słodziutkich malin.

Najlepsze świeżo upieczone, a zapach bezcenny
Przepis główny pochodzi od Kwestii Smaku.

Co nam trzeba?

Na rozczyn

50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
200ml ciepłego mleka

Ciasto:

4 żółtka jaj + 1 białko
100 g cukru
500 g mąki
150 ml ciepłego mleka
120 g stopionego masła

Kruszonka

200 g mąki
100 g cukru pudru
100 g zimnego masła

Dodatkowo miseczka rozdrobnionych  malin z cukrem

Robimy!
Najpierw robimy rozczyn
Drożdże kruszymy do  ciepłego mleka, dodajemy cukier, mąkę.
Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto:
Najpierw żółtka ucieramy z cukrem
Następnie dodajemy je do przesianej mąki.
Dodajemy wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszać składniki, najlepiej ręką.

Gdy składniki dokładnie się połączą wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Na 5 minut przed końcem dodajemy stopione masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).

Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią, następnie krótko zagniatamy w misce. Wykładamy ciasto do formy ok. 20 x 30 cm posmarowanej olejem. Powierzchnię posmarować roztrzepanym białkiem, rozłożyć nasze malinki.

Robimy kruszonkę: drobno posiekane masło rozcieramy dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, sypiemy na wierzch placka.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut, następnie wstawić do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 35 minut na złoty kolor.
Można posypać cukrem pudrem

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *