Biszkopt doskonały

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Tort zrobiony w domu daje dużo satysfakcji, a do tego wiesz co jesz.
Wydaje ci się to trudne? Nic bardziej mylnego.
Podstawą jest udany biszkopt.
Potem tylko kroisz, przekładasz i ozdabiasz.
Wedle życzenia, smaku i koloru.
Mam dla Was biszkopt, który na pewno wam się uda.

 

Co nam trzeba?

na biszkopt na  tortownice 24cm.
Szklanka – 250 ml.
8 jajek
2 szklanki maki pszennej,
2 szklanki cukru białego
2 łyżki octu,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
papier do pieczenia do zwiększenia brzegów-ładnie rośnie!

Robimy!

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby lekko odtajały i miały temperaturę pokojową

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno.
Żółtka ucieramy z octem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Do żółtek dodajemy na przemian czubatą łyżkę białek, czubatą łyżkę mąki.
Cały czas miksujemy, ale nie intensywnie na najwyższych obrotach. Na 3 wystarczy.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia około 10cm dodatkowo powyżej blachy.
Pieczemy na złoty kolor w ok 180 st.  C . około 35-40 minut, ale trzeba sprawdzać patyczkiem, bo czas pieczenia zależy od piekarnika. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku- zostawcie na jakieś 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ja następnie wyjmuję i 3 razy upuszczam go z wysokości około 30cm na blat-oby odpowietrzał.

Kroimy na 4 krążki- jest duży, więc spokojnie nam się to uda. Ja zawsze odkrawam wierzch i dół, a potem środek dzielę na pół.
Jak nie urośnie Wam aż tak mocno to dzielcie na 3
Używam noża z ząbkami jak do chleba

I już! Nasączamy, przekładamy, zdobimy
TUTAJ macie link do moich tortów, możecie poczerpać inspiracje.
Powodzenia!
ps. z tego ciasta możecie zrobić małe biszkopciki do podjadania.

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

One Reply to “Biszkopt doskonały”

  1. Piękny biszkopt 🙂 Moim sekretem jest dodawanie mąki pszennej i ziemniaczanej. Druga ważna rzecz -posmarowanie blachy tylko i wyłącznie na dnie i oprószenie mąką. Nie wolno smarować boków. Octu nie dodaję, wychodzi bardzo wysoki. Twoją metodę wypróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *