Zupa krem z warzyw z rukolą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Prosta propozycja pełna witamin.
Zupa jest pożywna i pyszna!

Co nam trzeba?
duża żółta cebula
łyżka masła czubata
4 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
różyczki z jednego brokuła
rukola- 2 garście
przyprawy, po pół łyżeczki: sól, pieprz czarny młotkowany z kolendrą, papryka słodka, papryka ostra
2 łyżki śmietany 12%
opcjonalnie: groszki ptysiowe do posypania


Robimy!
Szykujemy garnek ok 3l.
Cebulę siekamy na wiórka i przesmażamy na łyżce masła- już  w garnku.
Zalewamy ok 2 l wody i wrzucamy warzywa (te, które trzeba wiadomo obrane), pokrojone w kawałeczki-nie muszą być drobne.
Przykrywamy i całość gotujemy na małym ogniu (indukcja max 6) około 40 minut. Po tym czasie dajemy przyprawy i posiekaną rukolę. Gotujemy całość ok 10 minut i wyłączamy. Lekko ciepłe miksujemy ze śmietaną na gładki krem.
Podajemy z kleksem śmietanki, z posiekanymi listkami świeżej rukoli lub z groszkami ptysiowymi 🙂
Każda opcja pyszna.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

8 odpowiedzi na “Zupa krem z warzyw z rukolą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×