Prosta propozycja pełna witamin.
Zupa jest pożywna i pyszna!
Co nam trzeba?
duża żółta cebula
łyżka masła czubata
4 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
różyczki z jednego brokuła
rukola- 2 garście
przyprawy, po pół łyżeczki: sól, pieprz czarny młotkowany z kolendrą, papryka słodka, papryka ostra
2 łyżki śmietany 12%
opcjonalnie: groszki ptysiowe do posypania
Robimy!
Szykujemy garnek ok 3l.
Cebulę siekamy na wiórka i przesmażamy na łyżce masła- już w garnku.
Zalewamy ok 2 l wody i wrzucamy warzywa (te, które trzeba wiadomo obrane), pokrojone w kawałeczki-nie muszą być drobne.
Przykrywamy i całość gotujemy na małym ogniu (indukcja max 6) około 40 minut. Po tym czasie dajemy przyprawy i posiekaną rukolę. Gotujemy całość ok 10 minut i wyłączamy. Lekko ciepłe miksujemy ze śmietaną na gładki krem.
Podajemy z kleksem śmietanki, z posiekanymi listkami świeżej rukoli lub z groszkami ptysiowymi 🙂
Każda opcja pyszna.
Smacznego
Na upalne dni w sam raz. 🙂
Pyszna! Chętnie wypróbuje ten przepis. Jestem ganka zup
Rukola daje ten specyficzny, ostrawy smaczek 🙂
Kocham zupy krem – moja ulubiona z białych warzyw z serem żółtym startym
Bardzo chętnie skuszę się na ten krem, mniam!
Brzmi świetnie, a i wygląda smakowicie.
Fantastyczna zupa krem 🙂
Jest pyszna, polecam!