Aromatyczna, pod chrupiącą kołderką, zupa cebulowa.
Rozgrzeje każdego w tę jesienno-zimową porę.
Co nam trzeba?
3 duże cebule (nawet 4 można)
1 litr rosołku (na marchewce, pietruszce, porze i mięsku, np. udko z kurczaka lub kawałek wołowiny)
mozarella 100g
ciasto francuskie (rolka )
przyprawy: sól i pieprz i wedle uznania suszona cebulka
Robimy!!
Podsmażamy cebule pokrojone w półplasterki, zalewamy to około-litrem rosołku (ja robię swój, ale można na szybko z kostki),
dolewaj rosół tak aby nie było za rzadkie – ma być średnio gęste!
Dorzucam jeszcze suszonej cebulki, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przelewamy do naczynia do zapiekania w piekarniku (ja mam taki półmisek gliniany).
Posypujemy startą mozarellą.
Na wierzch układamy i zalepiamy płat ciasta francuskiego i do piekarnika na ok 40min w 180 stopniach
Gotowe!
Chwila gdy przebijasz się łyżką przez chrupiące ciasto i wydostajesz gęstą, pachnącą zupę z ciągnącym się serem jest bezcenna 😀