Komponowanie sałatek to czysta przyjemność. Często korzystam z tego co mam pod ręką i wychodzi pysznie i kolorowo
Dzisiejsza propozycja to połączenia smaków!
Istna eksplozja, z chrupiącymi kiełkami mung.
Co nam trzeba?
sałata masłowa
2 łyżki kaparów z zalewy
10 suszonych pomidorków w oleju
opakowanie sera feta
2 świeże pomidory
6-8 pałeczek surimi – świeżych, nie mrożonych
2 łyżki ziaren słonecznika
olej lniany+ łyżeczka soku z cytryny + dowolne przyprawy (po 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, bazylii, tymianku, lubczyku, słodkiej papryki)
puszka kiełków fasoli mung Bonduelle
Czy wiesz, że:
Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.
Robimy!
Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki do miski.
Dodajemy posiekane suszone pomidory, świeże pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej obrane), kapary
Surimi kroimy w plasterki. Dorzucamy do miski
Olej mieszamy z cytryną i przyprawami. Zalewamy całość i dokładnie mieszamy.
Fetę kroimy w kosteczkę
Słonecznik podprażamy poł minutki na gorącej patelni.
Ser feta i słonecznik dajemy na koniec i delikatnie mieszamy, aby z sera nie zrobiła się papka
Podajmy w miseczkach kładąc na wierzch kiełki mung.
Pysznie chrupiąco!!!