Rurki francuskie z jagodową ricottą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszny i szybki deser.
Wystarczy kilka składników i efekt…WOW

 

Co nam trzeba?
Opakowanie ciasta francuskiego
200g serka ricotta
jagody- ja miałam swoje w słoiczku.-2 łyżeczki wraz z sokiem
Mogą być mrożone, suszone nie dadzą tego smaku.
Alternatywnie dżem jagodowy
łyżka cukru pudru
metalowe rurki do wypieków
odrobina masła/oleju
cukier puder do posypania

Robimy!
Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy i  tniemy wzdłuż krótszego boku na 10 paseczków.
Rurki lekko natłuszczamy masłem/ olejem i nawijamy na każdą paseczek, aby krańce lekko zachodziły na siebie
Pieczemy w 200 stopniach  około 12 minut. Podczas pieczenia mogą się zsuwać same lekko z rurek.
Lekko ciepłe ściągamy z rurek-delikatnie, aby nie pokruszyć.
Studzimy.

Serek ricotta dobrze miksujemy z jagodami i cukrem pudrem na jednolitą masą.
Nadziewamy nasze rurki- za pomocą rękawa cukierniczego (można także wziąć mocny woreczek, włożyć masę do środka i ściąć róg)  i lekko schładzamy. Około godziny wystarczy.
Posypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy i chrupiemy!

 

3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×