Pyszny i szybki deser.
Wystarczy kilka składników i efekt…WOW
Co nam trzeba?
Opakowanie ciasta francuskiego
200g serka ricotta
jagody- ja miałam swoje w słoiczku.-2 łyżeczki wraz z sokiem
Mogą być mrożone, suszone nie dadzą tego smaku.
Alternatywnie dżem jagodowy
łyżka cukru pudru
metalowe rurki do wypieków
odrobina masła/oleju
cukier puder do posypania
Robimy!
Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy i tniemy wzdłuż krótszego boku na 10 paseczków.
Rurki lekko natłuszczamy masłem/ olejem i nawijamy na każdą paseczek, aby krańce lekko zachodziły na siebie
Pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Podczas pieczenia mogą się zsuwać same lekko z rurek.
Lekko ciepłe ściągamy z rurek-delikatnie, aby nie pokruszyć.
Studzimy.
Serek ricotta dobrze miksujemy z jagodami i cukrem pudrem na jednolitą masą.
Nadziewamy nasze rurki- za pomocą rękawa cukierniczego (można także wziąć mocny woreczek, włożyć masę do środka i ściąć róg) i lekko schładzamy. Około godziny wystarczy.
Posypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy i chrupiemy!