Dzisiejsza propozycja to szybki obiad.
Wystarczy pół godzinki i gotowe.
Ciekawi? No to już piszę co i jak.
Co nam trzeba?
4 filety z indyka
4 plastry boczku wędzonego
4 słupki żółtego sera o grubości ok 1cm.
1 cebula
przyprawy:
po pół łyżeczki:
tymianek, oregano, rozmaryn, zioła prowansalskie
po 1/3 łyżeczki:
soli i pieprzu czarnego oraz słodkiej papryki
2 łyżki oleju + łyżeczka do smażenia
200ml wody
wykałaczki
Robimy!
Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i odstawiamy na 5 minut.
Na patelni na łyżeczce oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę.
Filety z indyka rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie plastry i lekko nacieramy naszą mieszanką przyprawową (zużywamy około połowy)
Na każdy kładziemy plaster boczku i słupek sera i zawijamy spinając wykałaczką. Nacieramy z wierzchu nasze roladki pozostałą ziołową mieszanką.
Roladki dajemy na patelnie do naszej cebulki i obsmażamy z każdej strony.
Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy około 15 minut.
Po tym czasie odkrywamy wieczko i pozwalamy, aby woda odparowała,
a nasze roladki się zarumieniły.
I już!
ps. zamiast do garnka można zapiec w piekarniku
np. z dodatkowym serem na wierzchu
Pamiętajcie w czasie robienia roladek nastawić kasze lub ryż
i przygotować surówkę 🙂
Smacznego!