Rogaliki nadziane, z brązowym cukrem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×
Nic tak nie poprawia humoru jak coś słodkiego do pochrupania.
Gwarantuje Wam, że taki rogalik zaspokoi wasze podniebienia.
Kruchy, pełen pysznego nadzienia, pachnący.
Dodatek Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant nadaje boskiej słodyczy.
Mniam!
Co nam trzeba?

300g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany- 18%
szklanka 200ml  cukru trzcinowego (ja następnie mielę go w młynku do kawy na pył)
szczypta soli
dodatkowo 2 łyżki cukru trzcinowego
1 białko

Do nadzienia konfitura do wyboru (ja użyłam owoców leśnych)

Robimy!

Mąki siekamy z masłem, dodajemy żółtka i cukier, smietanę, szczyptę soli i wyrabiamy na gładką kulę.

Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło
Szykujemy stolnicę, podsypując sporo mąką

Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty.
Na każdy nakładamy łyżeczką konfiturę, rolujemy w rogalika i układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

Pieczemy około 20min w 190 stopniach. Mają się lekko rumienić

Moja rada:
Do wałkowania obficie podsyp mąką, gdyż ciasto jest „lepkie” i jak się przyklei do stołu, to nie ma szans, aby z tego rogalika skręcić

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant


Złocista Kuchnia Diamant

Print Friendly, PDF & Email
15Shares

3 odpowiedzi na “Rogaliki nadziane, z brązowym cukrem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×