Gwarantuje Wam, że taki rogalik zaspokoi wasze podniebienia.
Kruchy, pełen pysznego nadzienia, pachnący.
Dodatek Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant nadaje boskiej słodyczy.
Mniam!
300g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany- 18%
szklanka 200ml cukru trzcinowego (ja następnie mielę go w młynku do kawy na pył)
szczypta soli
dodatkowo 2 łyżki cukru trzcinowego
1 białko
Do nadzienia konfitura do wyboru (ja użyłam owoców leśnych)
Robimy!
Mąki siekamy z masłem, dodajemy żółtka i cukier, smietanę, szczyptę soli i wyrabiamy na gładką kulę.
Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło
Szykujemy stolnicę, podsypując sporo mąką
Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty.
Na każdy nakładamy łyżeczką konfiturę, rolujemy w rogalika i układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy około 20min w 190 stopniach. Mają się lekko rumienić
Moja rada:
Do wałkowania obficie podsyp mąką, gdyż ciasto jest „lepkie” i jak się przyklei do stołu, to nie ma szans, aby z tego rogalika skręcić
Jak patrze na te rogaliki to na na niedzielnym stole muszą u mnie zawitać. Tak fajnie Ci wychodzą te przepisy:)
Dziękuję i polecam!!
Uwielbiam takie rogaliki, są bardzo wciągające 🙂