Najprostsze ciasto na świecie.
Kilka składników, blender i pieczenie!
Mokre, pyszne i pachnące pomarańczą!
Co nam trzeba?
3 jajka
1 pomarańcza
100g cukru.
80ml oleju rzepakowego
200g mąki pszennej typ 450
(ja dałam 100g zwykłej 100g pszennej pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
100g orzechów włoskich- posiekanych
Robimy!
Do blendera kielichowego:
Wbijamy jajka, dorzucamy posiekaną całą pomarańczę (wcześniej całą dobrze myjemy i przelewamy wrzątkiem skórkę) oraz cukier. Blendujemy.
Następnie dolewamy olej, blendujemy na gładko wszystko.
Dorzucamy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą i blendujemy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do keksówki- ja używam silikonowej- lekko ją tylko natłuszczam. Dorzucamy orzechy włoskie i lekko mieszamy całość widelcem.
Ciasto jest dość gęste, nie opadną.
Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.
I już!