Inna wersja placka po cygańsku.
Okrągły chrupiący ziemniaczany placek z aromatycznym mięciutkim mięsem. Do tego ogórek i mamy pyszny obiad!
Na placki
10 dużych ziemniaków
2 jajka
1 duża cebula
1,5 szklanki mąki
sól i pieprz
Na farsz:
500g karczku wołowego (może być inne mięso)
1 czerwona papryka
5 dużych pieczarek
2 duże czerwone cebule
kilka suszonych śliwek
Śmietana-2 łyżki
Trochę mąki
sól, pieprz, czerwona papryka-słodka
Do polania śmietana-18%
plasterki świeżego ogórka
świeży szczypiorek
Robimy!
Placki
Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę.
Tak samo traktujemy cebulę.
Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie-26-28cm średnicy- lekko natłuszczamy i wlewamy masy aby powstały ładne krżżki nie większe niż mały talerzyk- nie za grubo i smażmy placki na złoto z każdej strony.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Farsz
Mięso kroimy w kosteczkę i obsmażamy.
Zalewamy wodą i dusimy dodając pieczarki pokrojone w kawałki, paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w wiórki, dorzucamy posiekane śliwki i dusimy do miękkości-około 1,5h.
Zagęszczamy farsz śmietaną z mąką (ja zawsze w słoiczku mieszam i wtedy dodaję do sosu z farszu).
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Placki podgrzewamy, kładziemy farsz, dodajemy świeżego ogóreczka.
Będzie pysznie jak polejemy jeszcze kwaśną śmietaną (można ketchupem) i obsypujemy szczypiorkiem
Smacznego!
Uwielbiamy placki ziemniaczane w każdej wersji i wciąż inspirujemy się nowymi! Bardzo podobny przepis do placka po węgiersku – albo się mylę?
Nie mylisz, to taka wariacja 😉