Pyszna sałatka na zimę- pełnia warzyw!
Główną rolę grają już lekko przerośnięte górki.
Spróbujcie!
Spróbujcie!
około 2 kg przerośniętych ogórków
około 1/2 kg marchewki
około 1/2 kg cebuli
2 papryki czerowne
sól
2 papryki czerowne
sól
Do słoików po :
1 łyżeczce gorczycy
1 listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
Zalewa:
12 szklanek wody
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 szklanki octu 10%
olej
2 szklanki octu 10%
olej
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w podłużne plastry.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Paprykę kroimy w paseczki cienkie.
Paprykę kroimy w paseczki cienkie.
Wszystko przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli i mieszamy.
Słoiki wyparzamy i dobrze suszymy.
Warzywa przekładamy do słoików i do każdego dodajemy po łyżce oleju.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy: ocet, sól, cukier i zagotowujemy co jakiś czas mieszając.
Odstawiamy zalewę do przestygnięcia.
Zimną zalewą napełniamy słoiki i dobrze zakręcamy, nakrętki muszą być suche.
Na dno dużego garnka wykładamy ściereczkę i wstawiamy słoiki, następnie zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika.
Garnek przykrywamy, gotujemy na małym ogniu około 20 minut
Odstawiamy do wystudzenia i do spiżarki!
Smacznego