Pieczony czosnek

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pieczony czosnek to niesamowicie prosta sprawa.
A smak? Poezja!

Wskutek gotowania czosnek traci właściwości bakteriobójcze, zachowuje jedynie przeciwgrzybicze. Nie poleca się go też smażyć, ponieważ jego działanie lecznicze ulega osłabieniu.

Żeby je zachować w trakcie pieczenia, przed włożeniem czosnku do piekarnika powinniśmy go nieco rozgnieść i odstawić na 10 minut. Dlaczego? Cenna dla zdrowia allicyna nie występuje w nim naturalnie. Powstaje, gdy ściany jego komórek zostają uszkodzone, na skutek połączenia obecnych w czosnku: alliiny i allinazy. Poczytajcie tutaj jak  PIECZONY CZOSNEK DZIAŁA NA NASZ ORGANIZM I ILE NIESIE DOBREGO!

Co nam trzeba?
główka czosnku
oliwa z oliwek- 50ml
odrobina soli, pieprzu

Robimy!
Czosnek obieramy, rozdzielamy ząbki, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy oliwą, lekko posypujemy solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni w opcji góra + dół , pieczemy przez 30 minut.

Studzimy, ale gdy jest lekko ciepły rozgniatamy widelcem.
Nakładamy na świeżą bagietkę, kromeczkę chleba i zajadamy na zdrowie!!!

Print Friendly, PDF & Email
10Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×