Pieczony czosnek to niesamowicie prosta sprawa.
A smak? Poezja!
Wskutek gotowania czosnek traci właściwości bakteriobójcze, zachowuje jedynie przeciwgrzybicze. Nie poleca się go też smażyć, ponieważ jego działanie lecznicze ulega osłabieniu.
Żeby je zachować w trakcie pieczenia, przed włożeniem czosnku do piekarnika powinniśmy go nieco rozgnieść i odstawić na 10 minut. Dlaczego? Cenna dla zdrowia allicyna nie występuje w nim naturalnie. Powstaje, gdy ściany jego komórek zostają uszkodzone, na skutek połączenia obecnych w czosnku: alliiny i allinazy. Poczytajcie tutaj jak PIECZONY CZOSNEK DZIAŁA NA NASZ ORGANIZM I ILE NIESIE DOBREGO!
Co nam trzeba?
główka czosnku
oliwa z oliwek- 50ml
odrobina soli, pieprzu
Robimy!
Czosnek obieramy, rozdzielamy ząbki, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy oliwą, lekko posypujemy solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni w opcji góra + dół , pieczemy przez 30 minut.
Studzimy, ale gdy jest lekko ciepły rozgniatamy widelcem.
Nakładamy na świeżą bagietkę, kromeczkę chleba i zajadamy na zdrowie!!!