Dziś zapraszam Was na przekąskę z serii: szybko prosto i smacznie.
A do tego zdrowo!
Co nam trzeba?
10 średnich marchewek
olej rzepakowy dobrej jakości
sól
dobrowolnie: zioła, pieprz
Robimy!
Marchewkę obieramy i tniemy w słupki- podobnie jak na frytki.
Wrzucamy do miski, wlewamy 5 łyżek oleju, mieszamy dokładnie
Odstawiamy na 15 minut.
Lekko solimy całość , mieszamy
Wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Pyszne na ciepło i na zimno.
Można dorobić sobie sosik czosnkowy na śmietanie i zamaczać, ale to już zwiększy kaloryczność.
Pamiętajcie, że marchew ma dużo witaminy A, a jest to witamina, która rozpuszcza się w tłuszczach, aby była przyswajalna, więc musi być olej.
Ciekawa alternatywa dla ziemniaczanych frytek 🙂
Ja uwielbiam w takiej formie.