Z cyklu domowa wędlinka.
Pierś z kurczaka ma ogromne zastosowanie, u nas jednak często stawiamy na standardową domową metodę.
Pierś pieczona, studzona i krojona na kanapki.
Co nam trzeba?
Duża pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: przyprawa do kurczaka Złocista KAMIS
Jeśli brak to mieszanina soli, pieprzu, słodkiej papryki i curry
pół cytryny
Robimy!
Pierś myjemy, usuwamy błonki. Osuszamy ręcznikiem papierowym
Do miseczki wlewamy oliwę i wsypujemy do tego 2-3 łyżeczki przyprawy, wyciskamy sok z cytryny Mieszamy.
Taką papką nacieramy pierś. Odstawiamy na minimum 3 h (ja odstawiam na noc do lodówki)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pierś zamykamy w brytfance polewając sosem, w którym się moczyła, bądź zawijamy w folię aluminiową.
Pieczemy około 50 minut.
Uwaga!!!
Można przygotować dwie piersi i jedną wykorzystać na ciepło na obiad
Doskonale sprawdzą się ziemniaczki, marchewka lub pieczarki ułożone obok piersi w brytfance.
Można od razu skomponować całe danie