Po otrzymaniu paczuszki od Skworcu poszłam szaleć do kuchni.
Na pierwszy ogień poszedł kuskus pełnoziarnisty-nie jadłam takiego i wielce mnie intrygował.
http://www.skworcu.com.pl/823,pl_kasza-kuskus-pelnoziarnisty.html
Do tego przyprawa do kurczaka!
http://www.skworcu.com.pl/690,pl_jamaican-jerk-chicken-do-kurczaka-50g.html pochodząca z Karaibów aromatyczna mieszanka ziół i przypraw przeznaczona do marynowania drobiu, zwłaszcza kurczaka. Dodaje delikatnemu mięsu odrobinę pikantności a zarazem słodyczy.
Jamaican Jerk: cukier trzcinowy, ziele angielskie, rozmaryn, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, cebulka, sól morska, chili, pieprz czarny, cynamon , nać pietruszki, gałka muszkatołowa! Skład szalony, a jaki smaczny!!!
Wyszło przepyszne i szybkie danie!
Co nam trzeba?
Pierś z kurczaka-duża!
puszka kukurydzy
200g kuskusu pełnoziarnistego
1 czerwona papryka-duża!
2 pomidory
Sól, pieprz do smaku
Przyprawa Jamaican Jerk
Robimy!!
Pierś myjemy i kroimy w kosteczkę. Posypujemy przyprawą jamaican jerk i odstawiamy na 0,5h.
W tym czasie obieramy paprykę i pomidory, kroimy w kosteczkę.
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy lekko posolonym wrzątkiem, aby go zakryć.Odstawiamy, aż napęcznieje.
Kurczaka obsmażamy na łyżce oleju/oliwy, dodajemy paprykę, pomidory i odsączona kukurydzę.
Podsmażamy około 10-15min.
Dosypujemy kuskus i mieszamy-doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego!
Super blog, ciekawy przepis 🙂
Będę wpadać na bloga, a ja przy okazji zapraszam do nas 😉 Co prawda blog o kulinarni nie jest, ale o moim psie 🙂 zapraszam – http://codziennebeagle.blogspot.com/
Dzięki serdeczne! A pieski to ja kocham! 😀
Chętnie wypróbujemy przepis 🙂 Zapraszamy do nas na na burrito , krokiety i ratatouille http://salaja.blog.pl/