Propozycja na szybkie danie- sprawdzą się na każdą porę dnia
Co nam trzeba? Na około 6 naleśników
Tradycyjnie ciasto robię:
1 szklanka wody(najlepiej gazowana)
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki graham
3 jajka,
szczypta soli
Jak jest więcej chętnych na naleśniki to składniki x 2
Farsz:
czubata łyżka majonezu
Serek śmietankowy 200g
300 – 400 g łososia wędzonego
szczypior posiekany
sól i pieprz
Robimy!
Jajka rozbijamy i mieszamy na jednolitą masę- do tego mleko i woda, na końcu mąka – ciasto ma być jednolite i dość gęste.
Ja mam takie mieszadełko ręczne, ale dobrze sprawdza się także blender, bądź zwykły widelec 😉
Smażymy na patelni do naleśników bez tłuszczu, bądź gdy brak to na zwykłej, ale natłuszczonej!
Najlepszy jest kawałek słoniny-przecieramy i smażymy.
Nie polecam na oleju, prędzej masło klarowane
Farsz:
Łososia siekamy i mieszamy z łyżką majonezu, dodając odrobinę soli i pieprzu
Naleśnika smarujemy lekko serkiem, nakładamy łososia, posypując szczypiorkiem.
Smacznego!