Wołowina jest bardzo dobrym mięsem na diecie wątrobowej.
Ta wersja jest lekka, bez zabielania, za to z aromatyczną marchewką.
Co nam trzeba?
500 g wołowiny- np. udziec wołowy
łyżka oliwy,
2 marchewki
przyprawy: liść laurowy-3 listki , ziele angielskie-5 sztuk , pieprz-szczypta i sól pół płaskiej łyżeczki
400 ml wody
Robimy!
Mięso myjemy i kroimy w drobną kosteczkę- usuwamy ewentualne białe włókna.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na to mięso- obsmażamy z każdej strony.
Mięso przesypujemy z patelni do garnka i zalewamy wodą.
Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz umytą, obraną i starkowaną na drobnych oczkach marchewkę.
Dusimy pod przykryciem około 1,5h.
Połowa wody powinna nam odparować.
Pod koniec jak mięso już będzie miękkie przyprawiamy solą i pieprzem.
Na diecie wątrobowej dobrze zjeść ją z kaszą jęczmienną drobną lub ryżem.
Smacznego!