Picie naparów, koktajli lub dodawanie świeżych listków młodej po-
krzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt.
Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odpro-
wadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę
trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach
wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit,
a także przy biegunkach. W działaniu krwiotwórczym pokrzy-
wa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie
na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu
anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców
zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w nie-
wielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.
Co nam trzeba?
młodych listków pokrzywy – 2 garście,
młode liście podagrycznika – 1 garść,
młode liście mlecza – 1 garść,
sok z jednej cytryny,
łyżka miodu,
500 ml wody
Całość miksujemy i pijemy na zdrowie