Są takie dni, gdy masz ochotę na deser, który jednocześnie będzie zdrowy, nasyci cię i zastąpi drugie śniadanie!
Takie warstwowe deserki to doskonałe wyjście!
Dodatkowo jagły ekspandowane od Soligrano to doskonałe źródło białka i fosforu! Bez glutenu!
Co nam trzeba?
Na dwa desery:
300ml mleka kokosowego
łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki prosa ekspandowanego (jagły)+ dodatkowo łyżeczka
4 łyżki słonecznika lekko uprażonego na suchej patelni
Robimy!
Mleczko lekko podgrzewamy. Dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Dosypujemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie mieszamy z jagłami.
W pucharku układamy na dno warstwę z jagłami (czubata łyżka), na to łyżkę słonecznika, znów warstwę z jagłami, słonecznik i cienką warstwę z jagłami.
Schładzamy godzinę w lodówce.
Posypujemy świeżymi jagłami i zajadamy na zdrowie!
Fantastyczny przepis!
Wygąda bardzo efektownie. Moje dziecko na pewno zachwyciłoby się „kulkami”
Wygląda apetycznie 😀
Mniam, zdrowo i smacznie.