Czasami, głównie w weekendy zabieram się za domowy chlebek.
Zapach i smak jest nieporównywalny do tego, co każdego dnia w pośpiechu kupujemy i jemy.
Ten przepis upolowałam na stronie przepis na chleb i wyszedł genialnie!!!
Chlebek z mąki pszennej z siemieniem lnianym.
Prosty i tak pyszny!
Wychodzi go dużo – starcza na 3-4 dni
Co nam trzeba?
700 g mąki pszennej u mnie typ 450
700 g letniej wody
70 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki soli
80 g płatków owsianych
150 g siemienia lnianego
Robimy!
Rozczyn:
Wodę – lekko ciepłą wlewamy do miski, do tego dodajemy pokruszone drożdże i cukier.
Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
Do drugiej- dużej- miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy.
Dodajemy siemię lniane oraz płatki owsiane.
Dodajemy do tego rozczyn, mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne i lepkie.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki.
Przygotowujemy blachę- długą i wąską 35 x 12
Wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej wyrośnięte ciasto.
Znów przykrywamy ścierką i odstawiamy na kolejne 20 min do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chlebek około 1 godziny w systemie góra/dół
Ostatnie 15 minut wyjmujemy chlebek i zapiekamy bez formy- da to efekt pysznej chrupiącej skórki!
Chlebek przechowujemy zawinięty w ścierkę. Można jeść i tydzień ( u mnie mąż skroił 3 kromy jeszcze ciepłego, chrupiącego) 😀
Strasznie duo w nim drożdży…
Ale z siemieniem musiał być pyszny 🙂
Tyle było w przepisie, ale wychodzi pyszny. Znów robie na święta 🙂