Proste ciasto, pyszny efekt.
Klasyczny mięciutki biszkopt przełożony duża ilością pysznej chałwowej masy
Masa wykorzystana z bloga: z-miłości-do-słodkości.blogspot.com
Co nam trzeba?
Na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
napar z herbaty owocowej
Na masę:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250 g masła
300 g chałwy (u mnie orzechowa z orzechami)
50 g mlecznej czekolady do ozdobienia
Robimy!!!
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dodajemy po kolei po 1 żółtku
Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy- ta większa o średnicy około 20cm
Pieczemy około 35 min w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku
Masa:
2,5 szklanki mleka gotujemy.
W połowie szklanki rozrabiamy budynie i wlewamy na gotujące mleko.
Gotujemy aż zgęstnieje i studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po troszku budyniu i chałwę- ciągle ucierając.
Ma powstać jednolita masa.
Ciasto musimy przekroić na dwa krążki. Dolny nasączamy delikatnie naparem herbaty. Nakładamy 2/3 masy chałwowej.
Przykrywamy 2 blatem smarujemy pozostałą masą i tarkujemy na wierzch czekoladę.
Smacznego!
O mniam, wygląda wyjątkowo apetycznie 🙂
ale gigant CI wyszedł, ciasto wygląda niesamowicie! poproszę mały kawałeczek do kawki 🙂
u mnie niedawno na stole gościł sernik z borzskiwniami i pierzynką kokosową
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/04/sernik-z-brzoskwiniami.html
pozdrawiam!
wygląda wyśmienicie!
zapraszam do mnie na DOMOWĄ CHAŁWĘ
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/09/chawa-domowa.html
a to mój sposób na CIASTO Z CHAŁWĄ
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/ciasto-z-chawa.html
pozdrawiam!
Uwielbiam chałwę, pyszności – zapraszam na Ciasto Cappuccino 🙂 pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html
Ja również uwielbiam chałwę! zobacz koniecznie sposób na DOMOWĄ CHAŁWĘ
Ooooo, dzięki! Zerknę!
jeszcze nie robiłam z chałwą, muszę zrobić, a polecam swoje sery http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
Zgadzam się w całej rozciągłości, nie da się oprzeć, wygląda wyśmienicie. Trzeba wypróbować twojej propozycji:-)
Zapraszam do mnie na małe co nieco:-) tj. Pół Francuskie ciacha z powidłami. Są pyszne a przy tym niemal bez cukru:-) Pozdrawiam
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/03/po-francuskie.html
Uwielbiam takie ciacha!
Mmmm już czuję ten pyszny i słodki smak w ustach!
Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie:) a ja polecam ciasto na krakersach bez pieczenia: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/123-100106-ciasto_na_krakersach.html
Ciasto z taką masą musi świetnie smakować.
Polecam też takie
http://inews.com.pl/WordPress3/ciasto-z-jagodami
pyszne! zapraszam na DOMOWĄ CHAŁWĘ
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/09/chawa-domowa.html
Co to za przepis?Prawdziwa domowej roboty chalwa to z wypróbowanego wielokrotnie przepisu p.Teresy Stachurskiej.Polecam.
To nie jest przepis na chałwę. Ciasto z masą chałwową- wykorzystuje chałwę.
Podoba mi się pomysł. Właśnie ostatnio zastanawiałam się jak można inaczej wykorzystać chałwę. Dzięki za podpowiedź 🙂 Przepis koniecznie do wypróbowania!
A tymczasem zapraszam do mnie na różne pyszności: http://www.kuchnia-biegacza.blog.pl
Już jakiś czas myślę nad jakimś wypiekiem z chałwą. Odkąd zrobiłam domową przekonałam się do niej bo nie jest dla mnie za słodka.
Pozdrawiam
Anulla
http://fabrykapomyslow50.blogspot.com
Chałwę robię w domu – http://www.stachurska.eu/?p=13897 .
W wykazie składników na krem jest masło, zaś w opisie wykonania margaryna. Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 . Lepiej mniej ciasta, ale z masłem.
bo ma być masło-już mieniłam. Chochlik jakiś!
Hm, pyyyyyyyycha! Zjadłabym:)
Rewelacyjne ciasto, uwielbiam takie z chałwą 🙂
http://www.kuchniaipodroze.blogspot.com
Ciasto prezentuje się wyśmienicie i za pewne też tak smakuje 🙂
http://hotelowerecenzje.blogspot.com
Dziękuję. Ciasto jest bardzo smaczne!
Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
idealnafigura.com/gberes
wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. Spróbuj też moich ciast i deserów :))
http://bulkazchlebem.pl/tematy/ciasta-i-desery
Margaryna w kremie ???
A fujjj. Niesmaczna i baaardzo niezdrowa (tłuszcze trans).
Już poprawiłam- tam miało być masło. W składnikach jest, a tu wkradł się chochlik.
Ale to musi być przepyszne 🙂
Jest zbyt pyszne…:-D Rośnie tam gdzie nie trzeba hehe.Dzięki!
OBORZEEEEEEEEEEEEEEE !!!! jęzor mi właśnie do yyy…. właśnie tam uciekł!!! kocham chałwę na maxa – mój smak wiodący <3 a to ciasto wygląda miażdżąco – już czuję jak rozpływa mi się japce 😀 achhhhh, mięciuśkie, słodziuśkie, chałwowe achhh. kocham chałwę ale na samą myśl o jej kaloryczności robi mi się słabo – ale zaraz mi przechodzi i chejaaa – mogę szmać 😀 żeby mimo wszystko nie przeginać z ilością chałwy, kupiłam sobie aromat chałwowy i dodaje go to tu to tam 😀 spoko substytut – nawet daje radę a ja jestem chałwowo spełniona 😉
tymczasem borem lasem chodźcie wszyscy do mnie na zielone ciasto 😀
http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/szarlotta-na-zielono-czyli-mocno.html
pozdro&mniam 😉
Hehehe ale cudny wpis!! Dziękuję i zerknę na twe zielone cudo!!!
no to cieszę, się że tym wpisem trochę radości mi się udało na koniec majówy wprowadzić 😉 😀 bez dwóch zdań trza się duuużo uśmiechać i duzo jeść 😉
duze pozdro & jeszcze większe mniam! 😉
aż ślinka leci …mniam… zapisuję przepis 😉 polecam ciasto delicje
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/moja-delicja.html
O matko ale wygląda apetycznie 🙂 Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com
Piekę tort od jakiegoś czasu. Moja wersja to ciasto czekoladowe. Polecam do spróbowania. Sądzę, że z masą
chałwową lepiej się komponuje. Pozdrawiam 🙂
Myślę, że byłoby fajne połączenie smaków! Do wypróbowania. Pozdrawiam!
Na jaką wielkość blaszki wystarczą te składniki? :))
Ja robię w tortownicy- tej większej-podajże 20-22cm średnicy.
Ze wskazówek jak zrobić masę: „Margarynę ucieramy na puszystą masę”… myślę, że to koszmarne przejęzyczenie, że chodzi o masło o którym wyżej… Czy na odwrót?
O rany, oczywiście,że masło które jest wyżej podane. A ja przy którymś komentarzu wcześniej się zastanawiałam o jaką margarynę chodzi. Dzięki i już oporawiłam!
Wygląda smakowicie!
http://sylwiagotuje.blogspot.com/
😀 Dzięki!
Jeżeli to ciasto smakuje tak samo dobrze jak wygląda, to zaraz lecę do sklepu po chałwę (którą uwielbiam) :). Dzięki za przepis – na pewno wypróbuję. Ja zapraszam na ciasto z masą budyniową i galaretką: http://kuchniaidom.pl/ciasto-biszkoptowe-z-budyniem-i-galaretka/
Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂 A ciasto z budyniem i galaretką będę robić jak będą truskawki! Pozdrawiam
I MOJ PRZEPIS I MOJ!!!!!rozumiem ze ktos wyraza swoja opinie o wypiekach itd…ale nie!!!!wy musicie reklamowac swoje….KONIECZNIE!!!!tfuuuuuuuuu
Po co umieszczasz przepisy ,których nie można skopiować.Nie mam czasu na przepisywanie każdego:(((((((((((((((
Ależ można wszystko skopiować! Nie ma u mnie blokady! Proszę spróbować jeszcze raz, musi się udać. Coś musiało się zablokować widocznie.
Wygląda super, muszę kiedyś zrobić. Bardzo lubię chałwę, ale u mnie na blogu nigdy jakoś nie użyłam jej jeszcze do żadnych wypieków. Może wymyślę coś wiosennego. 🙂
Do mnie zapraszam na Wielkanocne wypieki:
wielkanocne kakaowe tartaletki z lemon curd
To ciasto po dziś to hit 🙂 zachęcam! Masa jest przepyszna!
Dziękuję za odwiedzinki i już lecę z wizytą 🙂
No i koniec ze mną…..teraz będzie za mną to ciacho chodziło!
Chyba zrobię jeszcze dzisiaj:) Wygląda bardzo apetycznie. mniam