Pyszne sezonowe ciasto, pełne pysznego rabarbaru,
Lekko kwaskowata nuta i słodycz kruszonki.
Mniam.
Co nam trzeba?
400g rabarbaru + 3 łyżki cukru pudru
200g masła
200g cukru pudru (używam Kupiec)
200g mąki pełnoziarnistej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Kruszonka
150 g mąki pełnoziarnistej
80 g masła
100 g cukru pudru
50 g brązowego cukru
Robimy!
Masło rozpuszczamy i studzimy
W misce ucieramy jajka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę.
Następnie dajemy masło, mieszamy, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Rabarbar kroimy w grubsze paseczki i obsypujemy cukrem pudrem.
Składniki na kruszonkę zagniatamy razem.
Blaszkę prostokątną- około 22/30 wyściełamy papierem. Wylewamy nasze ciasto i na nie wykładamy cały nasz rabarbar. Rozkładamy naszą kruszonkę na wierzch.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (góra/dół). Po tym czasie włączcie tylko grzanie dolne i jeszcze podpieczcie 15 minut.
Zostawcie w uchylonym piekarniku do ostygnięcia
I już! Smacznego!