Ciasteczka wałkiem malowane. Cudne, smaczne i sprawiają dużo frajdy w kuchni
Zapraszam na pyszniutki, lekko fit post! Cukieteria zawsze pomaga!
Co nam trzeba?
200g zimnego masła
200g mąki ryżowej ciemnej
200 g mąki owsianej
80g cukru pudru
1 jajko
wałek zwykły wałek grawerowany w pieski Grawerowany wałek drewniany – pieski
posypka: drobna lukrowa żółta
Robimy!
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, jajko i pokrojone masło.
Siekamy wszystko nożem i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki na godzinę lub na pół h do zamrażarki.
Po tym czasie wałkujemy wałkiem zwykłym delikatnie podsypując mąką, na grubość 4mm.
Następnie wałkujemy naszym grawerem, aby powstały ślady piesków.
Wycinamy dowolne kształty ciasteczek
Ciasteczka układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 10 minut. Szybko się przypalają, trzeba uważać!