Jest taka jedna super kucharka, blogerka: Ostra na słodko- zwariowana kobitka 😀
Jej przepisy często mnie inspirują i korzystam z nich dokonując małych modyfikacji.
Moje dzieło pochodzi z tego przepisu http://ostra-na-slodko.pl/2012/12/29/ciasto-waniliowe-z-budyniem-czekoladowym/ lekko zmodyfikowane
Ciasto jest mięciutkie, rozpływa się w ustach i szybko znika!
Co nam trzeba?
Na ciasto:
400g mąki pszennej
100g masła
100g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa I
2 budynie czekoladowe+1 śmietankowy
1 litr mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
Masa II
Serek waniliowy 500g
125g margaryny np. Kasia
100g cukru
1 budyń waniliowy
3 jajka
Robimy!!
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek, miękką margarynę, cukier i jajka. zagniatamy to wszystko do połaczenia składników.
Wyklejamy dno natłuszczonej tortownicy.
Masa I
3/4 mleka gotujemy z cukrem i łyżeczką masła.
Budynie rozpuszczamy w 1/4 mleka i masę dodajemy do gotującego mleka.
Będzie dość gęste.
Mieszamy na jednolitą masę.
Masę wylewamy na wyłożone już ciasto
Masa II
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Biała ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli
Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem na jednolita masę , dodajemy serek homogenizowany ciągle mieszając.
Gdy składniki nam się ładnie połączą dodajemy budyń (sam proszek! ) , mieszamy i dodajemy ubite białka.
Gotową masę wylewamy na ciemną warstwę budyniową (musi być przestudzona)
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy około 40minut.
Pozwalamy ciastu wystygnąć i dopiero kroimy.
Smacznego!
Może się przyda: prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .
Czy te 160 stopni to z termoobiegiem?
Ja zawsze ciasta piekę w systemie góra/dół.