Hummus

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Hummus to pyszna pasta.
Idealna na kanapki, do przekąsek, sprawdzi się na co dzień, ale i na imprezy. Polecam. Nie jest trudna w przygotowaniu.
Ja robię zawsze duży garnuszek ceramiczny

Co nam trzeba?

1 puszka konserwowej ciecierzycy- tak jest prościej
1 ząbek czosnku
6 łyżek pasty sezamowej (tahini) lub masła sezamowego
Po  1 łyżeczce soli i pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek

Robimy!
W blenderze umieszczamy cieciorkę z odrobiną zalewy-nie odsączajcie jej do sucha. Dodajcie czosnek i zblendujcie- na drobno. Następnie dodajcie tahini przyprawy i oliwę i zblendujcie na bardzo drobno-nie musi być gładziutko, mogą być maleńkie kawałeczki cieciorki.


Przekładamy do garnuszka ceramicznego i po wierzchu polewamy jeszcze odrobiną oliwy. I już! Zjadamy w ciągu 2 dni.
Co zrobić jak nie ma pasty i masła sezamowego?
Kup zwykły sezam.
Szklankę sezamu upraż na suchej patelni i zblenduj na gładko z 3 łyżkami oliwy. I już!


Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

0Shares

2 odpowiedzi na “Hummus”

  1. #konkurs
    Wpierw pochwalę ceramiczny garnuszek !
    Śliczności !
    Uwielbiam takie ” skorupki” !!!
    Hummus robię sama, bo rodzinka wege.
    Ale dla siebie też.
    Ostatnio częściej kupowałam w biedronce.
    Teraz znowu muszę ” zakasać rękawy” i sobie dogodzić !
    No i chlebek upiec, bo tylko taka ” para” jest najlepsza !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×