Kruchy placek z różano-twarogowym nadzieniem pod pianką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ciasto proste i szybkie.
Mieszam mąki by nadać smaczku.
Możecie zrobić na zwykłej mące, możecie dać inną konfiturę.
Jednakże ta z płatków dzikiej róży ma niepowtarzalny smaki zapach.

Co nam trzeba?
Na ciasto:
150 g mąki pszennej graham
100 g mąki razowej
50 g mąki krupczatki
200g masła
1 żółtko|
100 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
konfitura z płatków dzikiej róży -250g
kostka półtłustego twarogu
1 białko plus łyżeczka cukru pudru

Robimy!

Zagniatamy ciasto z podanych składników
i schładzamy w lodówce minimum pół godziny.
W tym czasie ugniatamy razem  twaróg i konfiturę z róży

Ciasto  wykładamy na papier do pieczenia i formujemy prostokąt
(zostawiamy około 1/5 ciasta do wykorzystania na wierzch)
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 10 minut w 190 stopniach.
Wyjmujemy i nakładamy naszą masę twarogową i kruszymy resztę pozostawionego ciasta.
Pieczemy kolejne 10minut w 190 stopniach
Po tym czasie na wierzch wykładamy ubite białko z cukrem na piankę
Zapiekamy kolejne 5 minut
Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *