Sałatka z brukwi z kurkumą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Brukiew to warzywo, którego właściwości lecznicze i wartości odżywcze jeszcze do niedawna nie były doceniane.
Kiedyś uważana była za podstawowy składnik diety ludzi biednych.
Była powszechna, tania i jadana w dużej ilości.
Obecnie  coraz częściej gości na naszych stołach.
Warto ją spożywać ze względu na walory kulinarne, lecz także właściwości zdrowotne – brukiew to skarbnica wielu witamin, składników mineralnych.
Ma działanie antynowotworowe, odtruwa organizm, pobudza pracę jelit i dróg żółciowy, zapobiega zaparciom.
Działa wykrztuśnie przy uporczywym kaszlu, a także działa dobroczynnie na nasze włosy, cerę i paznokcie. Do tego ma mało kalorii
To wspaniałe warzywo!
Dziś podpowiadam Wam jak zrobić pyszną surówkę do obiadu
z dodatkiem równie zdrowej kurkumy.
Szykujcie tę bombę dobroci!

Co nam trzeba?
Brukiew- średniej wielkości
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka majonezu
spora szczypta soli
1cm kawałek świeżej kurkumy

Robimy!
Brukiew tarkujemy na małych oczkach, dajemy sól i mieszamy.
Majonez mieszamy ze śmietaną i dodajemy do brukwi.
Na wierzch tarkujemy kurkumę.
I już!
Zajadamy na zdrowie!

Print Friendly, PDF & Email
6Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *