Churros. Przepyszna chrupiąca słodka przekąska z ciasta parzonego.
Idealne na karnawałowe przysmaki-zwłaszcza na tłusty czwartek!
Przepisem zainspirowałam się u Ostrej na Słodko.
Leciutko zmodyfikowałam, podkręciłam i już! Polecam, są pyszne!
Co nam trzeba? od razu podwójna porcja!
200g mąki pszennej
250ml mleka – u mnie 2%
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
(może być cukier brązowy i wydrążone ziarenka z pół laski wanilii)
60g masła
2 duże jajka
2 łyżeczki wódki
jak zabraknie może być rum lub whisky lub po prostu spirytus
kostka (ok.200g) smalcu do smażenia
Robimy!
W garnku rozpuszczamy mleko wraz z cukrem i masłem.
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Następnie do gorącego mleka, energicznie mieszając, dodajemy mąkę.
Powstałe ciasto ma być gęste, ale gładkie. dopiero wtedy przestajemy mieszać.
Studzimy.
Do chłodnego ciasta wbijamy po kolei jajka – miksujemy i na koniec wlewamy wódkę.
Całość miksujemy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Przekładamy do rękawa cukierniczego (może być mocny woreczek jednorazowy – ale mocny! ) i wyciskamy krótkie pałeczki na bardzo mocno rozgrzany smalec.
Podajmy obsypane cukrem pudrem.
Chrupiemy!!!
Oj kusisz, kusisz… zjadłabym ale w szpitalu to ciężko to zorganizować.. podrzuć tu trochę a nie kuś
Bardzo bym chciała 🙂