Soczewica jest w mojej kuchni już długo i została wpisana na stałe do menu w naszej rodzinie.
Jak donosi :http://greenway-lodz.pl/galerie/soczewica-dobra-na-odchudzanie
http://greenway-lodz.pl/galerie/soczewica-dobra-na-odchudzanie
Soczewica cechuje się wysokimi właściwościami odżywczymi, ponieważ zawiera wiele białka, skrobię oraz cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, które są ważnym budulcem kości.
Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia także układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny.
Ze względu na wysoką ilość błonnika jest również zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą.
Posiada bardzo niski indeks glikemiczny, co sprawia że mogą ją spożywać osoby na diecie oraz te cierpiące na cukrzycę. Błonnik, który jest zawarty w soczewicy redukuje poziom tłuszczów oraz poziom glukozy.
Ziarna soczewicy (100g) to ok. 327 kcal.
Można wykorzystać na wiele sposobów, np.
http://latosiowy-dom.blog.pl/2014/05/12/nalesniki-nadziane-zielona-soczewica/
Zapraszam do udziału w konkursie:
http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
uwielbiam soczewicę, tylko jeszcze zostało mi przekonać innych domowników,nie wiedzą co dobre 🙂