Orkiszowe ciacho z daktylami i z masą kokosowo-daktylową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Wynalazek. O tak!
Kombinacja z tego co pod ręką.

I wyszło cudnie!

I całkiem dietetycznie 😉

Co nam trzeba?

na biszkopt orkiszowy
5 jajek
100 g cukru trzcinowego
150 g mąki orkiszowej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę(wymieszać ze sobą):
Jogurt grecki gęsty 400g
Mascarpone- opakowanie małe
10 posiekanych daktyli
2 łyżki wiórek kokosowych

polewa:
tabliczka czekolady deserowej rozpuszczona w 2 łyżkach oleju kokosowego (podgrzewamy olej , wrzucamy czekoladę i mieszamy)

dodatkowo 10 posiekanych daktyli
100ml wody z sokiem z cytryny (łyżeczka) lekko posłodzonej (pół łyżeczki)

Robimy!

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Następnie ubijamy dalej i dodajemy porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia i gdy nasze białka będą pięknie błyszczeć.
Następnie ubijamy dalej i dodajemy po kolei żółtka

 Mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, przesiewamy i  dodajemy stopniowo po łyżce do piany i delikatnie mieszamy- najlepiej już ręcznie lub mikserem, ale  na najniższych obrotach

Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i posypujemy posiekanymi daktylami.
Pieczemy w  temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut
do tzw. „suchego patyka”. Studzimy

Biszkopt tniemy na dwa krążki.

Dolny nasączamy wodą z cytryną i wykładamy masę.
Przykrywamy górnym.
Polewamy polewą (wystudzoną!).
Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki na godzinę.
I już!
Smacznego.

1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×