Uwielbiam zimą wyjadać jabłuszka. Wracam do smaków lata.
Tym razem jednak postanowiłam jabłuszka zmieszać z pachnącą maliną.
Efekt?
Wow i w smaku i kolorze.
Polecam.
Co nam trzeba?
W zależności ile chcecie mieć słoiczków.
Ja przerobiłam 5kg papierówek i na tę ilość użyłam kilogram malin.
Dodatkowo dałam kilogram cukru.
Nie trzeba więcej gdyż jabłka i maliny słodziutkie!
Robimy!
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, usuwamy pestki i sam miąższ wrzucamy do garnka.
Podlewamy około 200ml wody i na małym ogniu pozwalamy jabłuszkom się rozpaść. Dorzucamy maliny, cukier i podduszamy jeszcze z 5 minut. Wszystko pięknie nam się rozpadnie. Ja dociskam wszystko taką praską do ziemniaków, a można użyć po prostu blendera.
Pakujemy w wyparzone słoiczki i pasteryzujemy około 10 minut.
I już!
Och, musi smakować przepysznie! Jabłka to nie są moje ulubione owoce, ale maliny uwielbiam. Ostatnio piłam naturalny sok z jabłka i maliny i to było idealne połączenie.
Mmmm mój syn byłby zachwycony, maliny wcina nałogowo 🙂
Mus z papierówek, to u nas standard, jednak z malinami nie próbowałem.
Lekkie urozmaicenie, a jaki smak i kolor! Polecam!