Tłusty czwartek- wiadomo, pączki.
Rzucono mi wyzwanie, więc cierpliwie przeczesałam neta w poszukiwaniu prostego przepisu.
Powiem szczerze, że smażenie mnie przerażało, więc wzięłam się za pączki pieczone inspirowane cudnym przepisem z bloga Kwestia Smaku.
I po wszystkim już wiem, że robienie pączków nie jest takie łatwe 😉
Postanowiłam więc, zamiast „kulać kulki” zapakować je w babeczki.
No i wyszły mi super innowacyjne pączki, które moje dzieci doskonale oblepiły czekoladą 😀 i zjadły!
No to do roboty!
Co nam trzeba??
Na ciasto:
100ml ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej tortowej
50g cukru
płaska łyżeczka soli
3 jajka
170g masła
dodatkowo:
tabliczka mlecznej lub cytrynowej czekolady (limonkowa)
Marmolada z dzikiej róży (o smaku różanym Łowicz)
Robimy!!!
Zaczynamy od rozczynu: do miseczki wlewamy ciepłe mleko, do niego kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min- aby się spienił i wyrósł.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i dolewamy spieniony rozczyn
Mieszamy mikserem- z hakami dodając jajka. Mieszamy wszystko około 10 min- do jednolitej masy.
Dodajemy masło posiekane w kosteczkę i miksujemy hakami kolejne 10 min.
Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinkę pod przykryciem aby wyrosło.
Według pierwotnego przepisu ciasto powinno być dość sztywne, u mnie wyszło dość luźne, postanowiłam więc zamiast formować pączki napakować ciasto w foremki od muffinek.
Przygotowałam blachę do muffinek, włożyłam papilotki i do każdej z nich włożyłam czubatą łyżkę ciasta drożdżowego.
Potem łyżeczkę marmolady i na wierzch znów czubatą łyżkę ciasta. Odstawiłam do wyrośnięcia jakieś 15 min.
Po tym czasie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 15 minut.
Pączko-babeczki wystygły, dzieci oblepiły roztopioną czekoladą (w kąpieli wodnej) i można jeść.
Pyszne pączki z marmoladą.
Pewnie zrobię bo poczków nie lubię 🙂
Fajne i bardzo smaczne..no i nie tak kaloryczne jak tradycyjne 😀
Całkiem ciekawy pomysł!
Po zobaczeniu zdjęć w przekroju przysięgłabym że to tradycyjny pączek 😉
I tak smakuje! 😀