Czy jest ktoś kto nie lubi szarlotki? Zwłaszcza takiej lekko ciepłej?
Ja jestem zdecydowanie ZA! Zwłaszcza z lodami 😉
I mając nasze polskie papierówki poczyniłam taką oto na kruchym cieście!
Co nam trzeba?-na dużą blachę!
2 kostki masła
500g mąki pszennej tortowej
pół szklanki cukru zwykłego
pół szklanki cukru pudru
4 jajka
szczypta soli
cynamon i cukier waniliowy- opakowanie- Kamis dla mnie najlepszy
1 kg papierówek
Robimy!!!
Mąkę przesiewamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło.
Do tego dodajemy 4 żółtka i cukier zwykły. Zagniatamy dokładnie ciasto. Dzielimy na 2 kule: 3/4 i 1/4 ciasta.
Schładzamy około 0,5h w lodówce.
Po tym czasie wyjmujemy większą połowę.
Rozkładamy ją na blaszce i nakłuwamy delikatnie widelcem
Wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.
W między czasie szykujemy jabłka-obieramy i kroimy w kosteczkę. Obficie posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mieszamy z jabłkami. Wylewamy na lekko podpieczone ciasto.
Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i układamy na wierzchu starając się, aby pokryło nam całość.
Pieczemy jeszcze około 40 minut
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem!
Dziękuję za udział w akcji.
Zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
🙂 Dzięki i pozdrowionka!
O tak, szarlotka z lodami to czysta rozkosz 🙂