Zimową porą uwielbiam urozmaicać sobie kawę dodatkami.
Połączenie kawy z czekoladą… mmmmm…poezja
Przepis na 2 kawki.
Co nam trzeba?
150 ml gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół tabliczki białej czekolady
300ml mleka plus 50ml mleka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
posypka dowolna
Robimy!
Uszykuj 2 filiżanki min 180ml pojemności,
wsyp do każdej po łyżeczce kawy rozpuszczalnej
Zalej kawę wrzątkiem.
Na małym ogniu rozpuść czekoladę w połowie mleka.
Gdy czekolada się rozpuści, dodaj cukier i pozostałą część mleka i gotuj przez chwilę.
Wlej do filiżanek gorące! Dodatkowe 50ml mleka spień (w maszynie, w mikserze, ręczną trzepaczką, dowolnie)
Piankę wyłóż na wierzch kawy, obsyp kolorowymi posypkami.
Brzmi niezle, moze z biala czekolada vaniliowa kawa zacznie mi smakowac 🙂
Mmm, pyszności 🙂 Ja od jakiegoś już czasu pokochałam kawę z przyprawami korzennymi lub z samym cynamonem… <3