Jaja zapiekane w skorupkach

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ten przepis to wspomnienie dzieciństwa.
Pamiętam jak uczyliśmy się je robić na lekcjach z ZPT!
A potem jadłam je już zawsze.
Obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym stole.


Co nam trzeba?

5  jaj (najlepiej dużych)
2 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz – po 1/3 łyżeczki
Masło klarowane do smażenia lub olej kokosowy lub zwykłe masło jak brak
Bułka tarta 2 łyżki i łyżeczka

Robimy!
Jaja ugotować na twardo. Lekko ostudzić, aby nie parzyło w rękę
Każde jajko wraz ze skorupką przekroić na połowę. Wzdłuż!
Użyjcie ostrego noża, najlepiej lekko ząbkowanego.
Następnie delikatnie wyjmujemy zawartość jaja ze skorupki-ja używam małej łyżeczki, jak do herbaty. Ważne aby skorupki nam nie popękały.
Jajka wrzucamy do miseczki, dodajemy natkę, szczypior, sól i pieprz oraz majonez. Całość wyrabiamy na gładką masę i dosypujemy łyżeczkę bułki tartej
Faszerujemy nasze skorupki i wygładzamy powierzchnię.
Każde jajko maczamy w bułce tartej (2 łyżki) i smażymy (skorupką do góry)
na rozgrzanej patelni z masłem.  Ważne aby był średni ogień i jajka od razu nam się nie przypaliły. Ma być ładna zarumieniona warstwa.
Ja pierwsze 2-3 minuty przykrywam przykrywką, aby ciepło się rozeszło
w całym jajku. Następnie 2-3 minuty odkrywam i smażę na chrupko.
Zajadamy jeszcze ciepłe!
Pychota!

 

95Shares

5 odpowiedzi na “Jaja zapiekane w skorupkach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×