Dziś mam dla /was ostrzejszą wersję klasycznego żurku.
Podstawą jest oczywiście zakwas.
Jak go zrobić jest wszystko opisane TUTAJ
Mając zakwas robimy dalej żurek
Co nam trzeba?
1 l zakwasu
1,5 litra wody
400 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
1 marchewka
1 selera pietruszka pół selera
1 łyżka oleju
majeranek
sól
pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki ostrego chrzanu + 2 łyżki śmietany 18% +50ml letniej wody
Robimy!
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę- zalewamy wodą.
Dodajemy białą kiełbasę, gotujemy około 20 minut.
Wyjmujemy kiełbasę , obieramy z flaczka/ skórki i kroimy w plasterki.
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju i dodajemy do zupy wraz z plasterkami białej kiełbasy.
Gotujemy następne 10 minut.
Dodajemy zakwas, doprawiamy do smaku majerankiem (ja daje 2 łyżki) , solą i pieprzem
Gotujemy jeszcze około 15 minut-do miękkości warzyw.
Śmietanę mieszamy z chrzanem i 50ml wody. Dodajmy 50ml naszej zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.