Są takie dania, które kojarzą nam się niezmiennie z dzieciństwem.
Taki właśnie chleb z dziurką ma dla mnie znaczenie sentymentalne.
Często proszę, mężu! Zrób mi chleb z dziurką!
I za 10 minut na talerzu ląduje taki smakołyk!!!
Co nam trzeba?
Zależy ile chcecie zjeść
Na każdą porcję:
kromka chleba
jajko
sól
pieprz
dodatkowo u mnie pomidorek
kieliszek do zrobienia dziurki
olej do obsmażenia
Jak zrobić?
Bierzemy kromkę chleba, kieliszkiem wycinamy dziurkę.
Chleb wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
Obsmażamy na rumiano z obydwu stron (także dziurkę wyciętą).
Gdy chlebek jest już chrupki i gorący wbijamy jajko, aby żółtko było w dziurce.
Przyprawiamy solą i pieprzem.Przykrywamy i pozwalamy aby się ścięło.
Podajemy z pomidorem i dziurką wyciętą jako grzanką.
Najlepsze jak jest płynne żółtko( czasami przegapię ten moment),
które się wylewa i zgarniamy je chlebkiem!
Mniam!