Pyszny żółciutki biszkopt, śmietankowa masa i słodziutkie winogrona.
Idealne!!!
Co nam trzeba?
4 jajka
pół kostki masła
150 g cukru
200g maki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki kurkumy (da nam żółciutki kolor)
Masa:
200ml śmietany 36%
200g serka ricotta
łyżka cukru pudru
100 g winogron drobnych bezpestkowych
50g rodzynek w czekoladzie
100ml wody z łyżeczką soku malinowego i łyżeczką soku z cytryny
Robimy!
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka myjemy oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy masło i ucieramy dalej
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kurkumą, przesiewamy do naszej masy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, używając już tylko szpatułki.
Szykujemy blaszkę: u mnie okrągła, sylikonowa, lekko ją tylko natłuszczam.
Jeśli macie blaszaną, najlepiej wyścielić ją papierem do pieczenia, a jeśli brak, to natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką
Wylewamy naszą masę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około 35 minut.
Gdy biszkopt się piecze szykujemy masę .
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Mieszamy z ricottą i rodzynkami w czekoladzie
Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy i po chwili wykładamy naszą masę. Na wierzch dajemy winogrona (całe lub pokrojone wzdłuż).
Smacznego!